Pest belváros, Újbuda,  Kelet és Délpest szakértője        Óriási ingatlankínálat - kiváló ajánlatok!


Balkonkert

Ha igazán szeretjük a növényeket, akár egy balkonon is csodálatos kertet létesíthetünk.Nem kell hobbikertet vásárolni, és oda - visszautazgatni, amikor kertészkedésre vágyunk.Kéznél van, ezért a nagyon elfoglalt ember számára is optimális kikapcsolódást nyújt a növényekkel gazdagon díszített balkon.

Mi az a balkonkert?
Erkélyeken, balkonokon, teraszokon kialakított kertecske. Utazásaink során megcsodálhatjuk a mediterrán városokban a növényektől buja erkélyeket, teraszokat. Természetesen esztétikusabb látványt nyújtanak ezek a megoldások, mint a nálunk gyakran raktárként funkcionáló ilyen területek. Ha tér, igény és mód van rá, alakítsunk ki kellemes életteret sok-sok növénnyel és kényelmes kinti bútorokkal.


Milyen előírásokat kell betartanunk?
Magánházaknál kedvünk szerint készíthetjük el és díszíthetjük a balkonkertet. Társasházak esetén igazodni kell szükség szerint az alapító okiratban foglaltakhoz, és az érvényben lévő működési szabályzathoz. Alapvető fontosságú a kívánt terület terhelhetőségének ismerete, szigetelése, vízelvezetésének kulturált megoldása. Semmiképpen sem érdemes konfliktus tárgyává tenni kicsi kertünket, mert az alapjában véve nem azért készül.


Kiknek ajánljuk?
Különösen ajánljuk azoknak, akiknek nincs kertje. Mivel a balkonkert növényei ki vannak téve az időjárási tényezőknek, fel kell készülnünk arra, hogy kicsit többet kell foglalkozni velük, mint a szobanövényeinkkel. Ebből következik, hogy olyan embereknek ajánlom, akik életvitelük miatt rendszeresen vannak otthon (idősebb korosztálynak, klasszikus családoknak, szenvedélyes kertészeknek és mindenkinek, aki szereti az otthonát). Igényes munkahelyeken, irodákban, szórakozóhelyeken, üdülőkben is ki lehet alakítani balkonkertet.


A növények kiválogatásánál mire vigyázzunk?
Amennyiben minden nap időt tudunk szánni kis kertünkre, szinte korlátlanul választhatunk a növények közül. Tekintettel kell lenni a növények kiválogatásánál a terület meglévő adottságaira (napsugárzás, hőmérséklet, széljárás, stb.). Amennyiben ritkábban tudjuk felügyelni a balkonkertet, érdemes edzettebb növényekből elkészíteni (kaktuszok, euphorbia félék, sziklakerti növények fajtái). 
Gyakran látom, hogy a kaspós növények előbb vagy utóbb kipusztulnak, mi ez ellen a megoldás?
Csalóka dolog még a leggyönyörűbb kaspókban is növényeket tartani. A probléma az, hogy nem szembetűnő, ha felszaporodik a pangó víz az edényben, magyarul a leggyakoribb és legnagyobb veszély az, hogy túlöntözzük a növényeket és emiatt a gyökérzet elrohad. A legnagyobb biztonságot a túlöntözés ellen az jelenti, amikor a virágcserép alá tálcát teszünk, abban jól látható a  felesleges víz. Ha ragaszkodunk a kaspóhoz, azt tanácsolom, hogy a kaspó és a cserép közötti résbe állítsunk egy lapos rudacskát, amin öntözés előtt leellenőrizhetjük a pangó víz jelenlétét, szintjét.


Kertmester.com

Kapcsolat

Kérdése van? Kérjük vegye fel a kapcsolatot Tanácsadóinkkal.
Kollégánk visszahívja Önt.